Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Hoeveel ballen hou jij eigenlijk in de lucht? En weet jij wanneer je er een paar moet laten vallen? Of ga je door tot het gaatje?

Jouw lichaam als raadgever

Dat zijn niet alleen vragen voor jou hoor. Maar zeker ook voor mijzelf 😉. Want de laatste tijd heb ik nauwelijks tot geen tijd om even adem te halen en tot rust te komen. En dat begin ik te merken en te voelen. Mijn lijf is hierin altijd mijn beste raadgever. Daar luister ik dan ook graag naar. Maar voordat mijn lijf in opstand komt zijn er al veel meer signalen dat het tijd wordt om weer even aan de rem te trekken. Ik kan precies uitschrijven hoe dat bij mij werkt.

Ken jij de signalen van jouw lichaam?

Maar hoe zit dat met jou? Weet jij welke signalen jou aangeven dat het tijd wordt om het rustiger aan te doen?
Vroeger had ik geen idee. En liet ik het zover komen dat ik me ziek moest melden omdat ik gewoon niet meer kon. En vervolgens gaf ik mezelf daar ook nog de schuld van. Echt helpend was dat niet kan ik je vertellen 😊. Maar door letterlijk mijn ‘downs’ te analyseren en terug te kijken wat eraan voorafging, is het mij gelukt om zelfs de meest subtiele signalen al op te pikken.

Hulpmiddel

Wist je dat je voor jezelf een soort thermometer met checkpunten kunt maken? Dat is wat ik voor mezelf heb gedaan. Niet op papier hoor, maar in mijn hoofd. En elke dag als ik voor mezelf in mijn dagboek schrijf, check ik onbewust hoe ik ervoor sta. Waarom? Omdat ik nooit meer een burn-out wil krijgen. En omdat ik nooit meer met zo veel pijn en zo’n intense vermoeidheid thuis wil komen te zitten.

Hoe doe je dat dan?

Wees gewoon eens nieuwsgierig naar jouw eigen proces:

– Hoe werkt jouw lichaam?
– Hoe werkt jouw brein?
– Hoe reageer je op bepaalde voedingsstoffen?
– Wat heb je nodig?
– Wat heb je juist niet nodig?
– Hoe ontspan jij het beste?
– Hoeveel slaap heb je nu eigenlijk echt nodig?
– Van welke gebeurtenissen raak je van streek?
– Wat gebeurt er dan?
– Waar had je op dat moment eigenlijk behoefte aan gehad?
Het zijn eigenlijk allemaal hele basale vragen die we voor onze kinderen zo kunnen invullen. Maar die we vergeten aan onszelf te stellen ….

Hoe begin je?

Gewoon bij het begin. Hou eens een dagboekje bij hoe je je voelt. En kijk dan eens welke gedachten daarbij horen. Wat is er gebeurd die dag? En wat heb je gegeten en gedronken? Welke inspanningen heb je gedaan die dag? Heb je rustmomenten ingebouwd of ben je aan 1 stuk door aan de slag geweest? En vergeet hierbij echt je voeding niet! En zeker ook niet alles wat je op een dag oppikt van anderen. Want alles is tenslotte energie.

Zo ontdek je wat voor jouw werkt en wat niet.

Zo ben ik erachter gekomen dat 2 kopjes koffie voor mij gewoon echt de max is. Als ik er meer drink, heb ik de hele dag een opgejaagd en opgefokt gevoel. Ik kan dan echt mijn rust niet meer vinden. En zo kwam ik er ook achter hoe gevoelig mijn systeem (lichaam en geest) is voor suikers, bepaalde vetten én voor emoties van anderen. En hoe erg ik fysieke inspanning nodig heb om senang te zijn met mezelf.

Voorkomen blijft beter dan genezen

Als je eenmaal duidelijk hebt hoe jouw systeem werkt probeer het dan juist op de momenten dat het goed gaat te trainen. Neem regelmatig rustmomenten. Zet desnoods elk uur een wekker om even te rekken en te strekken, in beweging te komen, 5 minuten je ogen te sluiten en je lichaam te scannen. Zo blijf je in contact met je zelf. En kun je voorkomen dat je alle ballen moet laten vallen. Omdat het je gewoonweg te veel is.

Ik ben benieuwd wat dit voor je doet.

Laat je het me weten op mijn Facebookpagina of op mijn Instagram account? Leuk als je me daar wilt volgen. Ik deel ook daar namelijk regelmatig leuke tips en inzichten.

Lieve groet,
Linda

In 5 stappen meer klanten

Meld je aan voor de gratis Mini-training en leer in 5 stappen hoe jij meer klanten krijgt.

Je bent succesvol aangemeld.