De afgelopen week was schuldgevoel het thema voor de deelnemers aan mijn programma Eindelijk Rust. Iets waar veel van mijn klanten mee te maken hebben. Daarom was de opdracht deze week om in kaart te brengen waar je je allemaal schuldig over voelt. Ik kan je verklappen, dat was in veel gevallen een hele lijst…

Schuldgevoel zuigt je leeg

Het vervelende aan schuldgevoel is dat het onbewust onder je huid gaat zitten. Het zuigt je langzaam leeg. Al jouw energie gaat zitten in die schudgevoelens en het niet willen voelen van dat schuldgevoel.

Dit doe je om je niet schuldig te voelen:

– Je gaat dingen ‘goedpraten’.
– Je schiet in de verdediging.
– Je gaat overdreven uitleggen waarom je dingen doen.
– Je gaat jezelf excuseren voor je gedrag.
– Je stelt dingen uit om je vooral niet schuldig te hoeven voelen.
– Je geeft alsnog toe aan de behoefte van de ander.
– Of je past je aan en doet wat anderen van je verwachten.

Herken je hier iets van?

Stop daar dan direct mee! Het kost veel te veel energie. Dat is zonde. Je kunt je energie beter gebruiken voor de dingen waar je blij van wordt. Toch? Ga liever na waarom je je schuldig voelt.

Waarom voel jij je schuldig?

Want waarom zou jij niet voor jezelf mogen kiezen? Waarom moet jij degene zijn die de kinderen uit school haalt? Waarom moet er elke avond een gezonde maaltijd op tafel staan? Waarom moet jij persé al je werk af hebben terwijl je collega’s om 17 uur hun computer afsluiten en naar huis gaan? Waarom mag jij nooit eens boos zijn? Waarom moet je er altijd voor iedereen zijn? Waarom mag jij je niet voor 1 keer verstoppen onder je dekens omdat je gewoon even helemaal nergens zin in hebt?

Jouw overtuigingen zitten je in de weg.

Dit zijn veel interessantere vragen. Want daar kun je wat aan doen. Je kunt onderzoeken waar die overtuigingen vandaan komen. En wat er nodig is om die overtuigingen los te laten. Een hele tijd geleden schreef ik daar een blog over: Hoe je je overtuigingen kunt zien als sticky notes. Je leest dat blog hier. Interessant om eens na te lezen 😉.

Schuldgevoel heb je nodig om te veranderen

Terug naar het schuldgevoel: Wist je dat je je schuldgevoel nodig hebt om een verandering in gang te zetten? Dat je zonder dat schuldgevoel nergens komt? Want als je wilt veranderen, zul je buiten je comfortzone moeten stappen en meer ruimte in moeten nemen. Ruimte ten koste van een ander. Van je partner, je kinderen, je collega’s, je vrienden of je familie.

Schuldgevoel is ruimte innemen van een ander

Om je een voorbeeld te geven: Als jij meer tijd voor jezelf wilt nemen, betekent dit automatisch dat er voor iemand anders minder tijd beschikbaar is. En dat is precies waar schuldgevoel op gebaseerd is: jij neemt ruimte in ten koste van een ander. Au! Dat doet pijn en de ander vind dat niet leuk. En dat voel jij. Waardoor jij je schuldig gaat voelen.

Door het schuldgevoel heen

De conclusie: je zult door dat schuldgevoel heen moeten. En het grotere plaatje voor ogen houden. Want als jij meer tijd voor jezelf neemt. Ben jij meer ontspannen. Heb je meer geduld, ben je flexibeler en kun je beter omgaan met tegenslagen en teleurstellingen. En dat is voor iedereen in jouw directe omgeving winst.

Dus als je je weer eens schuldig voelt omdat je tijd voor jezelf hebt genomen: denk dan aan het grotere plaatje en wat het uiteindelijk ook jouw dierbaren oplevert. Ik weet zeker dat zij het je zullen vergeven. Dus kun jij het jezelf ook vergeven. Een heel mooi weekend!

Lieve groet,
Linda

In 5 stappen meer klanten

Meld je aan voor de gratis Mini-training en leer in 5 stappen hoe jij meer klanten krijgt.

Je bent succesvol aangemeld.