Als we iets willen veranderen aan onszelf of aan een situatie, dan ploppen er altijd 1001 gedachten en overtuigingen op die ons ervan weerhouden om stappen te nemen. Al die gedachtes en overtuigingen zijn in essentie niet van onszelf. Ze zijn ons aangepraat. En wij hebben ze voor waar aangenomen.

Stickie Notes

Door ze te gaan zien als stickie notes, kun jij de regie pakken over jouw overtuigingen. Om ze zo vervolgens één voor één in de prullenbak te gooien. Zodat jij weer vrij bent om jouw eigen leven te gaan leiden.

Onjuiste waarheden

We hebben onszelf volgeplakt met allemaal waarheden over ons zelf. Waarheden die ons belemmeren om stappen te zetten. Waarheden die ons niet dienen en die ons in een ijzeren greep kunnen houden. Als we die waarheden nou eens flink onder de loep zouden nemen, dan zouden we gaan ervaren dat veel van deze waarheden niet onze waarheden zijn. Maar een waarheid die door onze omgeving op ons is geplakt, een waarheid die wij zelf aan hebben genomen en zijn gaan geloven of een waarheid die wij zijn gaan dragen om onze ouders te ontlasten.

Wat ben jij gaan geloven?

Als jij als kind altijd te horen hebt gekregen dat je druk bent, dan ga je zelf geloven dat je druk bent. Als jij altijd te horen hebt gekregen dat je zo gevoelig bent, dan ga je zelf geloven dat je gevoelig bent. Als jij altijd te horen hebt gekregen dat leren voor jou moeilijk is, dan zul je zelf gaan geloven dat je moeilijk kunt leren. Als jij altijd alles zelf hebt moeten doen, dan ben je gaan geloven dat hulpvragen not done is. Als jij altijd hebt gezien dat jouw moeder of vader zichzelf wegcijfert, dan kun jij gaan geloven dat voor jezelf kiezen egoïstisch is.

Bevrijd jezelf

Afgelopen week had ik weer een prachtige sessie waar dit maar weer eens bevestigd werd. De dame in kwestie had 1001 redenen waarom ze niet verder kwam in haar werk. Ze had zichzelf van alles wijs gemaakt. Ze zat letterlijk vast. Maar toen we hiermee aan de slag gingen, bleek hier helemaal niets van waar te zijn. Alle overtuigingen die haar belemmerde waren in essentie niet van haar. Je kunt je voorstellen wat een bevrijdend gevoel haar dat gaf. De weg is vrijgemaakt. Ze kan nu een nieuw pad gaan maken.

Stop met jezelf labelen

Zie het als geeltjes of stickie notes. We hebben onszelf er helemaal mee behangen. Alles wat anderen tegen jou hebben gezegd, heb je als een ‘label’ op jezelf geplakt. “Ik kan het niet.” “Ik durf het niet.” “Ik heb geen tijd.” “Ik ben nu eenmaal zo opgevoed.” “Vroeger was dat nu eenmaal zo.” “Ik ben nou eenmaal gevoelig.” “Nee, ik heb maar vmbo.” “Dat ik gewoon niet.” “Ik ben nou eenmaal niet goed met cijfers.” “Ik kan geen team aansturen.”

Pak de regie

Het mooie is: Nu je weet dat het geeltjes zijn die je op jezelf hebt geplakt, weet je dus ook dat jij de regie hebt om ze er weer af te halen! Het zijn namelijk waarheden die vaak niet van jou zijn. Je hebt ze jezelf eigen gemaakt en aangenomen dat ze van jou zijn. Maar ze dienen je niet. Sterker nog: Ze belemmeren je om datgene te doen wat je het liefste wilt doen. Dus je kunt ze maar beter kwijt zijn dan rijk ?.

Doe aan zelfonderzoek

In plaats van jouw energie te steken in het geloven van deze waarheden, wordt het tijd om jouw energie te steken in het onderzoeken van deze waarheden. Hoe je dat doet? Door alle stickie notes eerst eens uit te schrijven. En er vervolgens kritisch naar te kijken. Te voelen of ze echt van jou zijn of dat je ze als waarheid hebt aangenomen. Dat je ze zelf bent gaan geloven. Dat je ze eigen hebt gemaakt.

Gratis oefening

Speciaal voor mijn lezers heb ik hier een oefening voor uitgeschreven. Deze kun je Hier downloaden.

Naakte waarheid

Wat er gebeurde in de sessie met de dame waar ik over sprak is dat zij letterlijk met lege handen achter bleef. Dat kan super bevrijdend zijn. Maar ook eng en naakt. Want zonder al die stickie notes, kom JIJZELF in ene tevoorschijn. En dan? Dan is het aan jou om nieuwe waarheden te laten zien. Waarheden die wel bij jou passen. Waarheden die jou laten groeien. Waarheden die jou naar een volgend level brengen. Zodat jij jouw dromen waar kunt gaan maken.

En dat is wat ik nu elke dag met mijn cliënten mag doen. Hoe tof is dat! Wil jij hier ook mee aan de slag, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Boek dan een gratis spiegelsessie.

Lieve groet,
Linda 

In 5 stappen meer klanten

Meld je aan voor de gratis Mini-training en leer in 5 stappen hoe jij meer klanten krijgt.

Je bent succesvol aangemeld.