Loslaten. Een term die je zo vaak hoort. Een term waar ik vroeger helemaal gek van werd. Ik kon mezelf namelijk nogal erg opwinden over dingen. En altijd kreeg ik te horen: ‘Laat het toch los”.  Gek werd ik ervan. Want ik wist zelf ook wel dat het niet helpend was om me ergens zo over op te winden. Maar om dat los te laten, dat voelde alsof ik een deel van mijzelf los moest laten. En dat wilde ik niet.

Bemoei je met je eigen zaken

Nog steeds heb ik een haat – liefde verhouding met het woord ‘loslaten’. Ik weet inmiddels dat het echt heel bevrijdend kan werken om bepaalde dingen los te laten, maar toch als ik een wat mindere dag heb en iemand hoor zeggen: laat het toch los. Dan voel ik de irritatie weer boven komen. Hoezo loslaten? Bemoei je met je eigen zaken, is dan mijn eerste primaire reactie.

Doorleven of loslaten?

Inmiddels weet ik dat alleen maar loslaten je ook niet verder helpt. Want je laat het nooit echt helemaal los als je het niet doorleeft hebt. Ergens blijft er een stukje van die emotie achter in jouw lichaam. het zet zich vast en komt er later op een onverwacht moment drie keer zo hard uit.

Je kunt de emotie die je op dat moment voelt juist beter even aanwakkeren. Dus niet loslaten en er niet meer bij stil staan, maar het echt voelen en doorleven. Want als jij altijd maar doorgaat en lastige situatie direct loslaat en parkeert, kan dat uiteindelijk leiden tot lichamelijke klachten. Lichaam en geest zijn niet voor niets één. Tenminste dat is mijn visie.

Bekijk het eens van de andere kant

Ik zeg daarom nooit tegen mijn klanten dat ze iets los moeten laten. Wat ik wel doe is hen motiveren om het vanuit een andere invalshoek te bekijken. Wat heeft deze ervaring jou te leren? Wat heeft deze emotie jou te vertellen? Want juist de dingen waar je je druk om maakt, zijn voor jou je grootste leermomenten. Dus als je dat direct los zou laten, ontneem je jezelf een kans om te groeien.

Onderzoeken helpt je verder

Wellicht is dat wat ik al die tijd onbewust heb geweten. Want juist doordat ik nu niet alles loslaat, maar onderzoek, groei ik elke dag als persoon. Ik vind meer rust in de gewone dingen, ik kan me veel beter inleven in een ander, ik ben flexibeler omdat ik weet dat er meerdere wegen naar Rome leiden, ik begrijp anderen én mezelf veel beter. En ik ben er een stuk milder door geworden. Vooral naar mezelf. En daardoor kan ik beter mijn eigen grenzen aangeven, ervaar ik meer rust en kan ik veel beter vertrouwen op mijn eigen kunnen en vertrouwen op dat het leven mij geeft wat ik nodig heb om elke keer weer dichter bij mezelf te komen.

Opdracht voor jou

Dus voor deze week heb ik een mooie opdracht voor je: Als er weer eens iemand is die tegen je zegt dat je iets los moet laten,  zeg je: “Nee, dat doe ik niet. Ik gebruik het als een les waardoor ik kan groeien. Dat zou jij ook eens moeten doen.” Ik ben benieuwd wat de reactie van de ander dan is 😊.

Ik wens je een mooie leerzame week.

Lieve groet,
Linda
 
P.S.: Op 5 mei start ik weer met een nieuwe groep voor mijn programma Eindelijk Rust. Eén van de dingen die je daar leert is anders naar dingen te kijken. Ben jij erbij?

In 5 stappen meer klanten

Meld je aan voor de gratis Mini-training en leer in 5 stappen hoe jij meer klanten krijgt.

Je bent succesvol aangemeld.