Heb jij dat ook? Dat je vaker met de ander bezig bent dan met jezelf? Scan jij onbewust alles in jouw omgeving af? En probeer jij onbewust bij anderen in te tunen hoe ze ervoor staan? Doordat jij altijd (onbewust) ‘aan’ staat, zorg jij er zelf voor dat mensen ook jouw aandacht vragen.

Sluit jouw lijntjes

Je zet als het ware zelf constant jouw telefoonlijn open. Door jezelf in de sluimerstand te zetten, sluit je deze lijn en kun je de aandacht op jezelf gaan richten. Waardoor je vanzelf meer rust gaat ervaren. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit blog.

Voelsprieten

Als gevoelig persoon staan we altijd aan. Onze voelsprieten leiden daarin een eigen leven. Ze scannen de ruimte af, zoeken naar mensen die ons nodig hebben. Want we zorgen graag voor een ander. Hierdoor zijn we met onze voelsprieten onbewust altijd naar iets dat opgelost moet worden of iemand die hulp nodig heeft. Dat is niet fijn. Dat is zelfs lastig. Want doordat je altijd met je aandacht ergens anders bent, kun je niet met je aandacht bij jezelf zijn.

Aangeleerd gedrag

Het is echter een onbewust proces. Je hebt het jezelf in je kindertijd aangeleerd en je hebt het nodig gehad om je veilig te voelen. Maar in het hier en nu, heeft het eigenlijk geen functie meer. Toch blijf je dit onbewust doen. Omdat het een patroon is wat je al zo lang bij je draagt.

Rust in je hoofd

Veel van mijn cliënten zijn op zoek naar rust. Rust in hun hoofd. Rust in hun lijf. Rust om hen heen. Maar zolang zij hun voelsprieten blijven gebruiken voor hun omgeving, zullen ze die rust niet vinden. Want doordat jij altijd aan staat en altijd met je aandacht buiten jezelf zit, geef je de ander ook de ruimte om bij jou in te tunen. En om aandacht te vragen.

Zet jezelf in de sluimerstand

Wat als jij nu eens zou leren dat je jezelf in de sluimerstand kunt zetten? Je bent er wel, maar toch ook weer niet. Zie het voor je alsof je in een tent met een doorzichtig doek zit. Je ziet alles wel om je heen en je hoort zacht de stemmen. Maar je bent er niet. Je zit in een veilig omhulde plek waar niemand jou kan raken. Niemand jou kan zien. Je kunt je even helemaal focussen op jezelf.

Aandacht naar binnen

Wat zou het jou opleveren als jij op zo’n manier in een ruimte kan zijn? Juist! Heel veel rust. Je kunt je aandacht meer naar binnen richten. En kijken wat jij nu eigenlijk nodig hebt. En dat is vaak niet veel. Een keer diep in- en uitademen of even lekker zuchten is al genoeg om er weer tegen te kunnen.

Rust maakt je sterker

Een paar minuutjes per dag even uit tunen, helpt je om meer bij jezelf te blijven. Een paar minuutjes per dag helpt je jouw emoties beter te reguleren. Een paar minuutjes per dag maakt dat je je eigen binnenwereld weer kunt gaan ontdekken. Zodat dat wat in jou zit tot bloei kan komen.

Doorzichtige tent

Op welke momenten van de dag kun jij even in je virtuele doorzichtige tent gaan zitten? Op welke momenten van de dag kun jij jouw voelsprieten laten rusten? Ik noem een paar voorbeelden:

  • Blijf eens wat langer op de wc zitten.
  • Als je thee maakt, kijk dan eens bewust naar hoe je het thee zakje op en neer beweegt in je kopje.
  • Als je en boterham smeert, focus je dan eens op de beweging van je mes.
  • Als je een glas melk inschenkt, doe dat dan eens langzaam.

Tune eens lekker uit

Tune letterlijk uit. Zet je ’telefoonlijn’ dicht. Focus je op wat je aan het doen bent. Adem eens diep in en rustig uit. En voel even hoe je erbij staat. Voel je je voeten? Voel je je kuiten? Voel je je bovenbenen? Voel je je billen? Je buik? Je rug? Je schouders? Voel je je nek? Je gezicht? Je hoofd? Adem dan nog eens diep in en heel langzaam uit.

Dit levert het je op:

Zo richt jij jouw voelsprieten bewust even op jezelf. Waardoor jij meer rust ervaart. En er uiteindelijk nog beter voor de ander kan zijn. Ik ben benieuwd wat het jou oplevert. Deel je het met mij?

Lieve groet,
Linda

In 5 stappen meer klanten

Meld je aan voor de gratis Mini-training en leer in 5 stappen hoe jij meer klanten krijgt.

Je bent succesvol aangemeld.