Suus: “Au mama, ik heb zo’n pijn in mijn knieën.”
Ik: “Ja lieverd, ik denk dat je weer aan het groeien bent.”
We weten het allemaal: als onze kinderen groeien, dan gaat dat niet altijd vanzelf. Dat gaat gepaard met groeipijn. Een vervelende bijkomstigheid van steeds een beetje groter worden. Maar wist je dat dit bij jouw emotionele ontwikkeling niet anders is?

Elke dag pijn

5 jaar geleden had ik elke dag pijn. Niet een beetje. Maar op een schaal van 0 op 10 scoorde ik bijna dagelijks wel een 8. Ik kon soms niet op of onder. Mijn lijf piepte en kraakte aan alle kanten. Ik sleepte mezelf de dag door. En ik was blij als het avond was en ik mijn lijf weer te ruste kon leggen.

Emotionele groeipijn

Tenminste, dat weet ik nu. Ik zat midden in mij n opleiding tot coach en ik kreeg nogal wat emotionele pijn te voor mijn kiezen. Achteraf gezien weet ik zeker dat de pijn die ik toen ervaarde emotionele groeipijn was. 

Verklaring zoeken

Toen wilde ik er natuurlijk niets van weten en was ik wanhopig op zoek naar een verklaring van die helse pijnen en de vermoeidheid die daarbij kwam kijken. Ik deed er alles aan om maar te ontdekken waar die pijn vandaan kwam, in de hoop een wondermiddel te krijgen die helse pijnen te verhelpen.

​​Nu weet ik wel beter 😊.
Want net als de groeipijn bij kinderen, kun je ook bij emotionele groeipijn niets anders doen dan lief zijn voor jezelf en geduldig afwachten tot die fase over is.

Vechten

Wat we echter doen, is vechten. We gaan van specialist naar specialist. We proberen het ene medicijn na het andere medicijn. We volgen een revalidatietraject. Passen onze voeding aan. Gaan voorzichtig sporten. We doen alles om de pijn beheersbaar te maken. Yep, ik was ook diegene die alles aanpakte wat maar mogelijk was.

Kramp

Maar door al die strijd, al dat vechten, komt er alleen maar meer kramp op ons systeem (ons lichaam). Waardoor onze spieren nog verder verkrampen en we dat krijgen wat we juist niet willen: Nog meer pijn.

Berusting

De enige oplossing voor de pijn is, zoals ik hierboven al zei: Berusting. Het nemen zoals het is. Lief zijn voor jezelf. Jezelf voeden met dat wat jij nodig hebt: positiviteit, liefde, aandacht, bevestiging, geruststelling, etc. etc. En ondertussen liefdevol werken aan je herstel op die manier die voor jou goed voelt. En ondertussen vertrouwen hebben dat het ooit goed komt. Net zo lang tot de groeispurt over is.

Allerlei soorten groeipijn

Inmiddels weet ik ook dat er heel veel verschillende soorten groeipijn bestaan. En dat die lang niet altijd lichamelijk van aard zijn.

  • Wat dacht je namelijk van ‘pijn’ in je portemonnee, ofwel weinig of  geen geld hebben?
  • Pijn op relationeel vlak omdat je voor de keuze staat of je wel of niet bij je partner wilt blijven?
  • Pijn op het gebied van je werk, omdat je bijvoorbeeld elke keer teveel hooi op je vork neemt of geen voldoening meer haalt uit je werk?
  • Pijn in jouw bussiness omdat je maar geen nieuwe klanten kunt vinden.

Je bent jezelf ontgroeit

Je bent op dat soort momenten jezelf ontgroeit. Het is tijd voor een nieuwe fase.

  •  Je mag leren anders met geld om te gaan, of de waarde die geld voor jou heeft opnieuw te onderzoeken.
  • Je mag leren jouw grenzen aan te geven naar jouw partner en te onderzoeken wat jij nodig hebt om gelukkig en tevreden te zijn met jouw relatie.
  • Je mag leren jouw grenzen op het werk aan te geven, voor jezelf te gaan staan of leren dat het tijd is voor een volgende stap in je carrière.
  • Wellicht wordt het tijd om jouw bussinessmodel nog eens onder de loep te nemen en bij jezelf stil te staan of je nog wel die dingen doet waar jouw hart ligt. 

Stress

In plaats van er op deze manier naar te kijken, schieten we massaal in de stress. Waardoor het probleem alleen maar groter wordt, we gefrustreerd raken, boos of verdrietig worden, de ander van alles gaan verwijten of bij de pakken neer gaan zitten. We vergeten wat er eigenlijk echt aan de hand is: groeipijn.

Zachtheid

Wat jij nodig hebt is zachtheid en mildheid. Naar jezelf en naar de situatie. Hoe zou het zijn als je al deze ‘beslommeringen’ gaat zien als groeipijn? Zou je dan nog steeds dezelfde beslissingen nemen? Zou je dan inderdaad gaan vechten? Met het resultaat dat de pijn, het verdriet, de angst en de woede alleen maar groter wordt? Of zou je lief zijn voor jezelf? En op onderzoek uit gaan naar wat jij nodig hebt?

Ik zou het wel weten 😉. 
En jij? Wil je dat hieronder in de comments met mij delen?

Wees lief en attent voor jezelf.

Heb geduld en weet dat alles voorbij gaat. Hoe heftig het ook is. Ik had het 5 jaar geleden nooit voor mogelijk gehouden, maar óók ik ben helemaal pijnvrij. Puur en alleen door lief te zijn voor mezelf, in de spiegel te blijven kijken en constant te blijven onderzoeken wat ik nodig heb. En dat kun jij ook!​

Herken je iets in mijn verhaal?

En wil je weten waar jouw groeipijn voor staat en wat jij kunt doen om die liefdevol te ondergaan? Boek dan eens gratis spiegelsessie. Ik kijk graag met je mee naar de liefdevolle volgende stap die jij te nemen hebt.

Veel liefs, Linda

In 5 stappen meer klanten

Meld je aan voor de gratis Mini-training en leer in 5 stappen hoe jij meer klanten krijgt.

Je bent succesvol aangemeld.