Gratis inspiratie voor jou!

Meer rust & ontspanning.
En vol passie en energie jouw leven weer op orde.
Met deze blogs.

Hoe begeleid je een gevoelig, intens kind?

Een intuïtief, gevoelig kind
Melle is een super intuïtief, gevoelig en beweeglijk kind. Hij is onderzoekend, dromerig en wil van alles weten hoe het in elkaar steekt. Hij kon al vroeg praten en is wijs voor zijn leeftijd. Hij is heel oprecht en houd niet van oneerlijkheid. Hij heeft een olifantengeheugen en heeft niets met autoriteit. Wat het nog wel eens lastig maakt als wij een grens stellen. Want hij weet altijd een argument te vinden of een situatie te vinden waar wij precies datgene deden waar wij hem op dat moment op terecht wijzen. Daar sta je dan met je goede fatsoen 😊.

Buffelen
Toen Melle naar school ging was het buffelen. Melle stond te popelen om naar school te gaan, maar toen hij er eenmaal was, was het huis te klein. Met man en macht hebben we hem soms naar school moeten slepen. We hebben heel wat uurtjes overleg gehad met de juf. Melle had gehoopt eindelijk iets te gaan leren als hij op school zat. Maar wat gebeurde er? Hij moest stil zitten en spelen. En daarbij was het ook nog eens druk in de klas en had Melle de neiging het op te nemen tegen de kindjes die gepest werden. In zijn ogen gebeurde er veel oneerlijke dingen. Dat kon hij niet verkroppen. Wat zich thuis uitte in hele boze buien. Schoppen, slaan, met deuren gooien, bijten, krabben. WE hebben alles voorbij zien komen.

Mijn moederhart huilde
Ik zag zijn worsteling om te blijven staan in een omgeving waar hij totaal door overspoeld werd. Het wierp mij terug in de tijd waarin ik zelf kleuter was. Ik had alleen een andere strategie bedacht dan Melle; ik trok mezelf terug en zat stilletjes te huilen in een hoekje van de klas. En ik deed er alles aan om de juf maar niet boos te maken. Want boosheid vond ik een lastige emotie. Het was explosief, onverwacht, hard voor mijn oren en het trilde nog zo lang na in mijn lijf. Des te lastiger vond ik het boze gedrag van Melle. Des te meer pijn deed het mij.

Frustratie & onmacht
We hebben heel wat frustrerende momenten gehad. We zaten regelmatig met onze handen in het haar. We probeerden van alles om de lieve vrede thuis te bewaren en Melle te ontlasten. Prikkels te verminderen, een rustig plekje in de klas. Moeilijkere taakjes op school. Alles om hem uitgedaagd te houden en hem zijn wijsheid te laten gebruiken. Maar waar we niets aan konden doen was het feit dat hij zich anders voelt dan andere kinderen. Anders en onbegrepen. Waar veel leeftijdsgenootjes van A naar B gaan, gaat Melle liever van B terug naar A. Hij overziet dingen. Denkt in beelden. Snapt binnen no time de logica van processen. Als hij ergens binnenkomt, weet hij precies hoe hij zich moet gedragen en wat er van hem wordt verwacht. Hij is ontzettend lief en zorgzaam. Betrokken en geïnteresseerd. Maar als jij dat nooit terug krijgt van de kindjes in je klas, ga je je vanzelf afvragen waarom je het nog zou doen.

Ik herken veel van Melle
Zijn struggles met de huidige maatschappij. De drukte. Het niet begrepen worden. Zijn rijke innerlijke wereld. Het onderzoekende, het uitdagende, het prikkelende wat hij nodig heeft om zich goed te voelen.

Maar ik ben volwassen
Ik weet inmiddels wat ik nodig heb. En dat komt doordat Melle mij heeft laten inzien welke struggles ik zelf vroeger als kind heb moeten doorstaan. Door hem ben ik me gaan verdiepen in prikkelverwerking. En door hem snap ik nu dat ik zelf ook een gevoelig mens ben dat snel overprikkeld raakt.

- Door hem heb ik geleerd dat ik uitdaging, prikkeling en sensatie nodig heb om te voelen dat ik leef.
- Door hem heb ik ook geleerd dat er een heel dun lijntje ligt tussen precies genoeg uitdaging en net te veel uitdaging.
- Door hem heb ik steeds duidelijker voor ogen wat IK nodig heb om te blijven staan. Zodat ik er voor hem kan zijn als hij mij nodig heeft. Zodat ik zonder oordeel naar zijn gedrag kan kijken als het weer een keertje fout gaat.
- Door hem zie ik in dat alles wat hij nodig heeft een begripvolle ouder is. Een ouder die hem steunt en uitdaagt. Een ouder die hem troost en begeleid. Een ouder die hem ziet zoals hij werkelijk is. Een ouder die verder kijkt dan het gedrag dat hij laat zien. Een ouder die in balans is. Ontspannen. Rustig. Want zodra ik in de stress schiet en er niet voor hem kan zijn, valt zijn ruggensteun weg. En dan voelt hij zich verloren.

Verloren
En dat gevoel ken ik zelf maar al te goed van vroeger. Maar dat gevoel had ik nodig om uit te groeien tot wie ik nu ben. Om nu te doen wat ik doe. Elk angstig moment uit mijn kindertijd. Alle tegenslagen die ik heb gehad. Alle keren dat ik me alleen en onbegrepen heb gevoeld. Elke keer dat ik stilletjes thuis onder mijn bureau zat te huilen. Alle keren dat ik niet wist wat ik met alle onrust in mijn lichaam aan moest. Alle keren dat ik de boosheid van anderen over me heen heb laten komen. Alle keren dat ik wel probeerde mezelf te zijn, maar dat het toch niet lukte.

Dat alles heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben.
Dat alles heeft mij de kennis gegeven die ik nu heb. Dat alles maakt dat ik me zo ontzettend verbonden voel met al die kinderen waar ik een aanvraag voor krijg. En dat alles laat mij nog elke dag geloven dat niet het kind degene is die hulp nodig heeft, maar de ouder. De ouder die dit bijzondere kind mag begeleiden. Een groot cadeau als je hem met volle handen aan kunt pakken. Een cadeau dat jou laat groeien. Een cadeau dat je langzaam mag uitpakken. Op jouw eigen tempo. Op jouw eigen manier.

En daar help ik je graag bij.
Met heel veel liefde, begrip en inlevingsvermogen. Zodat jij weer de ouder kan zijn, die je graag zou willen zijn. Zodat jij weer de rust krijgt die je nodig hebt om er te zijn voor jouw kind. Waardoor de rust in huis kan herstellen en er minder strijd zal zijn. Waardoor er meer liefde en warmte ontstaat en jullie gezin weer naar elkaar toe kan groeien. In plaats van steeds verder van elkaar verwijderd te raken.

Wees welkom!

Lieve groet,

Linda

PS: Boek vooral een Spiegelsessie als je je aangesproken voelt. Dan kijken we samen wat ik voor jou/jullie kan betekenen.