Gratis inspiratie voor jou!

Meer rust & ontspanning.
En vol passie en energie jouw leven weer op orde.
Met deze blogs.

Zonder doel geen weg

Van de week deelde ik dit bericht op Facebook. Het bericht gaat over jezelf kwijt zijn. Weten dat je het anders wilt, maar niet weet hoe. Iets wat ik bijna wekelijks meemaak bij mij in de praktijk. Zoals je ook in dat bericht kunt lezen komt dat omdat we vaak niet weten waar we naar op zoek zijn.

Goede voornemens
Nu Sinterklaas weer naar Spanje is, gaan we ons langzaam opmaken voor kerst en oud & nieuw. En de daaraan gekoppelde goede voornemens. Maar die goede voornemens bestaan vooral uit meer sporten, gezonder leven, afvallen, meer voor een ander doen of juist beter voor jezelf zorgen, meer rust en ontspanning pakken en wellicht proberen wat minder vaak boos te zijn op de kinderen. Nu moet ik eerlijk zijn: dat waren vaak ook mijn goede voornemens.

Maar wees eens eerlijk: Is dat waar je elke dag door gemotiveerd blijft?

Moodboard
In mijn programma Maskers Af maken de deelnemers allemaal een moodboard om visueel te maken welk doel ze willen behalen. En op 9 van de 10 moodboards staat dat ze innerlijke rust als einddoel hebben. De meest mooie quotes staan erop. Met hier en daar een plaatje. Maar zeg nu eerlijk: is innerlijke rust een duidelijk doel voor ogen hebben?

Innerlijke wattes?
Niet om het een of ander, maar wat is innerlijke rust nu eigenlijk? Hoe ziet dat eruit? Wat doe je dan? Waar ben je dan? Wat zeg je dan? Wat eet je? Wat drink je? Wat doe je met je kids? Wat doe je met je partner?

Innerlijke rust is niets zeggend. Het is een containerbegrip
Het helpt je niet om gefocust te blijven. Je kunt er op 1001 manieren invulling aan geven. Dus zijn er ook 1001 wegen om daar naar toe te komen. Met het risico dat je onderweg verdwaalt. Van je pad af raakt. En in cirkeltjes rond blijft draaien op zoek naar een nieuwe uitgang. Met als gevaar dat je die innerlijke rust nooit gaat behalen.

En zo is het ook met alle andere goede voornemens die ik hierboven beschreven heb.

De kunst is om het containerbegrip te laden.
Namelijk door te gaan bedenken wie die persoon is die jij wilt zijn. En als het ware in de huid te kruipen van die persoon. Alsof je die persoon al bent geworden.

Dus wil jij in 2021 echt aan de slag met een sluitend goed voornemen?
Voel dan eens goed: Wie wil jij aan het einde van 2021 zijn? Waar sta je? Wat doe je? Wat heb je bereikt? Hoe beweeg jij je tussen andere mensen? Waar ben je (geweest)? Wat heb je gedaan? Welke obstakels kom je tegen? En welke hulpbronnen heb je ingezet?

Dan kun je gaan bouwen aan jou nieuwe jij
Als je dit allemaal boven tafel hebt, kun je dagelijks monitoren waar je staat. En kun je op tijd bijsturen als blijkt dat je van je pad afraakt. Pas dan ben je doelbewust bezig aan het vormgeven van jouw leven. En je zult zien dat je, juist doordat je zo goed weet waar je heen wilt, ook beter kunt dealen met tegenslagen. Je wordt creatiever. Je kunt beter volhouden. En je krijgt een positievere mindset. Waardoor je nog meer energie krijgt en je doel echt kunt gaan behalen.  

Ik wens je heel veel succes!

Lieve groet,

Linda