Angst, ik schrijf er altijd veel en graag over. Waarom? Omdat het je zoveel verder kan brengen als je leert voorbij de angst te kijken. In dit blog leg ik uit hoe je dat doet.

Altijd bang

Vroeger was ik altijd bang. Bang om het niet goed te doen. Bang dat er iets met de kinderen zou gebeuren. Bang dat anderen me niet meer leuk en aardig zouden vinden. Bang om mijn mening te geven. Bang om op nieuwe mensen af te stappen. Bang om iets te zeggen dat niet in goede aarde zou vallen. Bang voor … Nou ja eigenlijk alles 😊. En die angst verkrampte mij. Dusdanig dat mijn lijf jaren later toen ik aan de angst ging werken, totaal in de kramp schoot. Dat was de groeipijn waar ik een paar weken geleden over schreef.

De angst verbloemen

Maar zag je nu aan mij dat ik eigenlijk heel angstig was? Nee! Zeker niet. Ik deed er namelijk alles aan om die angst te verbloemen. Ik had een prachtig masker op. Ik was de lieve vrolijke Linda die alles voor elkaar had en haar eigen boontjes wel zou doppen. Maar van binnen stond er een klein bang meisje te trillen van angst.

In de kramp

Hoe ik dat ooit heb volgehouden? Geen idee! Ik kan me namelijk nu niet eens meer voorstellen dat mijn leven zo vol was van angst. Hoe ik dat heb aangepakt? Ook dat is voor mij soms nog en raadsel, zover is die angst van mij af komen te staan.

Wat is het probleem achter de angst?

Wat ik wel weet, is dat ik op een gegeven moment nieuwsgierig ben geworden naar de angst. Wat maakte nou dat ik zo angstig was? Waar kwam dat vandaan? Wat was nu het werkelijke probleem achter de angst?

Aannames doen

Dat was het gebrek aan eigenwaarde. Het gebrek aan zelfliefde. Het gebrek aan vertrouwen in mezelf. En het gebrek aan kennis over mezelf. Ik wist gewoon heel veel niet. Ik had gebeurtenissen en gevoelens uit het verleden verdrongen. Ik had daar allemaal aannames over gedaan. Omdat ik (ja daar is tie weer) bang was dat ik erin zou blijven hangen. Maar juist door er niet naar te durven kijken, maakte ik alles vele malen groter dan het in werkelijkheid was.

Angst is voer voor jouw brein

Waarom vertel ik dat jou? Omdat ik zeker weet dat jij er ook een handje van hebt om dingen veel groter te maken dan ze werkelijk zijn. Want wees eens eerlijk: Hoe vaak gaat jouw hoofd met je aan de haal? Hoe vaak denk jij niet: Oh jee wat als …. (vul maar in). Hoe dat komt? Omdat ons brein nu eenmaal dol is op angst. Het is tenslotte ooit ontworpen om ons te waarschuwen voor gevaar.

Angst als raadgever

Het is de kunst om jouw angst als raadgever te gaan zien. Als jij een stap terug kunt doen én boven de angst kunt gaan hangen, dan zie je namelijk vanzelf dat die angst jou iets te vertellen heeft. Je mag een keuze maken. Eentje die goed is voor jou. En jou verder helpt.

Uittunen en intunen

Hoe zorg je er nu voor dat je je niet laat verlammen door de angst, maar dat het jouw raadgever wordt? Door regelmatig uit te tunen op de dagelijkse gang van zaken én in te tunen op jezelf. Zo hou je de regie over de angst. Want Angst is er altijd en overal.

Angst maakt je alert

En het helpt je op het scherpst van de snede beslissingen te nemen die voor jou op dat moment het beste zijn. Mits je niet jouw reptielenbrein (vechten, vluchten of bevriezen) de overhand laat nemen.

Dit kun je doen om de angst de baas te worden.

  • Doe een stap naar achteren (zo stap je letterlijk uit de situatie).
  • Adem even diep in en uit (doe desnoods je ogen dicht).
  • Breng jezelf tot rust door tegen jezelf te zeggen: hallo angst daar ben je weer.
  • Bekijk de situatie nu eens van alle kanten? Wat gebeurt er feitelijk? Ben je echt bang? Of wordt er een oud gevoel getriggerd?
  • Leg je handen op je buik, doe je ogen dicht én breng jezelf tot rust met woorden die je voor een ander zou gebruiken.
  • Adem nog 1 keer goed in en uit.

Hierna kun je de hele wereld weer aan.

Hoe is dat voor jou? Ervaar jij veel Angst?

En wat doe jij om de Angst de baas te blijven? Wil je dat hieronder in de comments eens met mij delen?

Voorbij de angst ligt zelfvertrouwen, rust en ontspanning

Mocht je nu, net als ik heb gedaan, op zoek willen gaan waar jouw angsten vandaan komen? Zodat je weer vol zelfvertrouwen, rust en ontspanning kunt leven? Doe dan mee met mijn programma Maskers Af. Tot 1 juni geldt nog de mooie zomeractie waarbij je maar liefst 150 euro korting krijgt op het hele traject. Je leest er hier alles over.

Heb een mooi weekend!
Liefs, Linda

In 5 stappen meer klanten

Meld je aan voor de gratis Mini-training en leer in 5 stappen hoe jij meer klanten krijgt.

Je bent succesvol aangemeld.